Размисли за „Аспарухово” без поука

Диян Божидаров, текстът е публикуван в сп. “Тема”

 

Някъде в XVII век хората разбрали, че на небето няма бог. Има звезди и галактики, а материята се състои от атоми. Следователно, казал си човекът, няма нужда да се кланям на всевишни сили, на непонятни образи. Ще овладея науката, ще опозная света, ще подчиня природата, за да ми служи. Вместо вяра- наука. Вместо молитва – разум. Аз мога, казал си човекът.

Днес след бедствието във Варна мой възрастен приятел каза: „Знаеш ли, едно време ловяхме патици край каналите. Криеха се в камъша (тръстика – бел. авт.), търсихме камъш, за да ги хванем. Но няма камъш, няма нищо – всичко бе почиствано. А сега, гледай какви гори има сред канали и дерета, как са обрасли”. Той е сигурен, че вината за трагедията в „Аспарухово” е човешка. Неговото убеждение е пряко свързано с горната вяра, че човек е всесилен, че човек може. Цялата организация на обществения живот след XVII век е подчинена на аксиомата, че човек е в състояние да овладява и променя действителността край него – все за хубаво. И когато настане потоп, той

 

обвинява себе си или други човеци,

 

че е можел да го предотврати, спре. Търси човешка грешка, пита се къде е сбъркал, защото е сигурен, че той, човекът, няма как да не е можел да избегне трагедията.

Казвам всичко това, защото днес всички, освен институциите, са сигурни, че първата и най-важна причина за наводнението в „Аспарухово” е човешка грешка – непочистено дере, незаконно строителство, друго. Но с риск да ме обвините в лакейство спрямо властта ще кажа, че първата причина е дъждът. Във Варна валя продължително, в черния четвъртък се изсипа порой, от Джанавара, гориста местност над квартала, тръгна вода. Вероятно не може да си представите откъде ще дойде такава вълна, това все пак е едно невисоко тепе. И на мен ми е трудно да си го представя, но се разходих из Добруджа – огромни количества са се задържали в житните поля, не се изпаряват, не попиват. Тази вода стои и при наклон тръгва.

Правят се аналогии с трагедията в Бисер. Но тогава се скъса язовирна стена, имаше техническа грешка. Самият бент е човешко изобретение, трябвало е да бъде поддържан. В „Аспарухово” има много грешки, но най-важната причина за ужаса е времето. На Джанавара се сече. Но, моля ви, не съм сигурен, че без сеч щеше да бъде избегнато наводнението.

 

Сетете се за Германия –

 

несравнимо по-уредена държава, с превенция, контрол, адекватно спасяване, но тръгне ли водата, жертвите са десетки. Просто има неща, пред които човек е безсилен.

Това, разбира се, не значи, че ние като общество или аз като журналист трябва примирено да свеждаме глава пред безнадеждността. Напротив – следва да забелязваме лошите действия, бездействия, да сме будни и критични. С горните редове просто исках да кажа, че трябва да бъдем по-смирени, да гледаме с боязън и почитание на природата. Мисля, че тези страх и уважение ще ни помогнат да живеем в по-голяма хармония с нея, ще предотвратяват други беди.

 

И така, започвам с неразбориите,

 

с „критичните точки” във веригата власт-общество. Най-напред не ми е ясно как вече седмица след наводнението нито община Варна, нито армията, нито която и да е институция изследваха Джанавара.

От актуалната официална версия знаем, че там се е събрал водосбор. Няма язовири, река, има два малки водоема на ВиК, били изправни. Най-вероятно наистина е водосбор. Допуска се, че са се образували естествени езера от дъжда, може влагата да е предизвикала свлачище, което пък поражда вълна. Но как още нито една институция

 

не е пратила екипи

 

да провери? Това не са Хималаите, Джанавара почва от последните улици на „Аспарухово”. Нямат ли военните хеликоптер? Ами ако има още вода, още езера, ако пак може да тръгне вода? Важно е да се знае.

Второ, категорично трябва да бъде казано, че при подобни бедствия телефон 112 не върши работа. Десетки хора се оплакаха, че звъняли без резултат. Не са се свързали – не знам дали защото централата е блокирала, или проста е изключила gsm-връзката при пороя и гръмотевиците. Но гражданите на България трябва да знаят, че телефон 112 невинаги означава надежда. Тази работа с единния номер е нож с две остриета – от една страна добре, защото предполага координация, от друга не е, тъй като насочва сигналите към една една единствена институция и ако няма връзка….

Сутринта след потопа жител на „Аспарухово” се оплака, че бликнала тръба, нямало кой да я запуши, районният водомайстор бил в отпуск. Вечерта със сигурност той е бил налице. Но знаете ли защо излезе ли един водомайстор в отпуск, няма кой да го смени? Ами защото от 25 години ние правим едно – съкращаваме държавни и общински звена, щатове, искаме още съкращения, струват ни се недостатъчно. Посетих добричкото село Батово – смляно от вълна. Три дни не се отзовавала цистерна, багер, кран. Не защото началникът им не иска, а просто защото няма екипи – всичките налични ринели канал в Добрич, Албена и Варна. Няма щат – това е.

Така и не разбрах защо не бе отворен Държавния резерв в помощ на бедстващи и доброволци – за лопати, кофи, ръкавици, почистващи препарати. В първия ден имаше остра нужда от тях, после дарители ги доставиха. Даряването, доброволчеството – изписа се доста за тях. Само ще кажа, че

 

доброволците ме развълнуваха

 

и не мога да опиша вълнението. Не разбрах какво всъщност стана. Видях ги – стотици, млади, спонтанни, от цялата страна, нещадящи труд, лични финанси, дисциплинирано изпълняващи указанията на БЧК… Гледаш момиче със силикон, татуирано, къса пола, фаца последна мода – хванала лопата с убеждението, че трябва да го направи. Какво е това? Не знам.

Мога да ви разкажа за още „критични точки”. В първите часове на разчистването нито органите на реда, нито доброволците, нито журналистите сложиха маски върху лице. Аз сложих, смяха ми се. След два дни всички сложиха. Учим се. РЗИ-Варна пък още не е съобщила дали водата в града е годна за пиене. И те се учат.

Ще завърша с ромското строителство. Известно е – дерето на смъртта е заселено с роми, жертвите са от „махалата”. Затлачено е . Колко точно обаче ми е трудно да изчисля – в предишните дни също имаше валежи, водата се оттече. Трудно ми е да преценя и доколко постройките, законни или не, са увеличили вълната. Някои незаконни постройки са сухи, други – мокри. Ще добавя накрая, че
ромското заселване в дерето
почва в средата на комунизма. Къщите били малко. Увеличават се през демокрацията. Знаете ли защо се увеличават? Не само защото управниците са си затворили очите, пускайки ги в дерето. Ами защото някъде тогава, през 80-90-те , всички поданици на държавата България почнахме да ставаме граждани. Излязохме от селата. Къде да се заселят циганите? Ако отворите дебелите книги ще видите, че винаги ромите живеят някъде в страни, далеч от другите.

Сложни теми. Не знам каква е поуката. Знам, че трябва да бъдем смирени и умни.

Авторът е журналист във в. „Сега“

 

DSC_2943

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s