Наш вкус

Книга

Черната кутия на Алек Попов

Автор: СД

Двама братя пресичат съдбите си. Единият е юпи от сърцето на Ню Йорк, другият – лутащ се младеж от България. Тайно ги направлява споменът за починалия им баща. Любов, екшън, секс, ирония, хумор (понякога черен) изпълват сюжета. Както и симпатичен присмех над т.нар. развит свят.

Това е книга за ценностите, равенството.  Парите не купуват щастието, те са време, но времето не е пари. Страх, спомени, обич, инстинкти, вдъхновение изпълват човешката същност и правят човек пълноценен. Социумът е надстройка, неговият смазващ метален алгоритъм може да е толкова нелеп… Стига да имаш очи, за да го видиш.

Книга

Артър и Джордж

Автор: СД

Джулиан Барнс, носител на наградата „Мен Букър”, разплита загадката на една съдебна грешка.

Това е любопитна биографична история на Артър и Джордж, които на пръв поглед са напълно противоположни като характери. Става въпрос за създателя на Шерлок Холмс – Артър Конан Дойл, който се заема да помогне на човек, станал жертва на несправедлива присъда – Джордж Ейдълджи. Съдбата на двамата герои се проследява паралелно от детството до срещата им в стегнати психологически линии. Пред очите на читателя се откриват нишките, които изграждат характерите на героите и предопределят постъпките им. Адвокатът Джордж е син на викарий и се отличава със своята почтеност и остър ум, който е много по-дразнещ за невежите дори и от индийския му произход, както отбелязва един негов приятел от училище. Артър е активен, способен, благороден човек, лекар по професия и по призвание писател. Съдбата ги среща в стремежа им  към справедливост.

Историята за абсурдното осъждане на един човек се преплита с въпросите за предразсъдъците и невежеството, за справедливостта и достойнството, за човешката уязвимост и за силата на съвестта. Освен че се основава на действителен случай от края на 19 век, книгата е забележителна с това, че действието задълбава дълбоко зад съдебния случай. Авторът хвърля светлина върху манипулативността на човешкото съзнание. Умът, талантът и достойнството, присъщи на сър Артър Конан Дойл му носят уважение, признание и любов, а Джордж, воден от същите тези ценности в своя обикновен живот, бива опетнен и осъден невинен.

Барнс е познат на българските читатели с „Папагалът на Флобер”, „История на света 10 ½ глави”, „Лимони на масата”, „Пулс”, награденият роман „Усещане за края”, „Няма нищо страшно”. Друг негов роман, „Бодливото свинче”, проследява процесът срещу източноевропейски диктатор и се базира на наблюденията му на процеса срещу Т. Живков в България, която писателят посещава през 1989 г.

Един от най-добрите моноспектакли на Мариус Куркински, който беше поставен през 2001 г, е по произведението на Джулиан Барнс „Сънят”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s